در سرمایهگذاری، متنوعسازی Diversification به معنای سبد سرمایهگذاری متنوع است. این به این معناست که سرمایهگذار از دستگاههای مختلف سرمایهگذاری مانند سهام، اوراق بهادار، ملک و طلا سود به دست میآورد به جای اینکه تمام سرمایه را در یک دارایی خاص قرار دهد.
متنوعسازی سرمایهگذاری به معنای تنوع بخشیدن به سبد سرمایهگذاری است. این به این معناست که به جای سرمایهگذاری تمام میزان سرمایه در یک دارایی یا در یک صنعت خاص، سرمایهگذار باید سرمایه خود را در داراییها و صنایع مختلف تقسیم کند. سبد سرمایهگذاری متنوع همه ریسک را از بین نخواهد برد ولی در مدیریت پرتفوی به عنوان روشی برای مدیریت ریسک کل مورد استفاده قرار میگیرد.
در این مقاله قصد داریم به اهمیت سبد سرمایهگذاری متنوع اشاره کرده و به بررسی ویژگیها و همچین مزایای داشتن سبد سرمایهگذاری متنوع بپردازیم.
هدف از متنوع سازی سرمایهگذاری چیست؟
هدف اصلی از سبد سرمایهگذاری متنوع، کاهش وارد کردن همه سرمایه در یک منبع سرمایهگذاری و کاهش ریسکهای مرتبط با تمرکز بیش از حد سرمایه در یک منطقه یا دارایی خاص است.
با سبد سرمایهگذاری متنوع، میتوانید سرمایه خود را در داراییها با ریسک و بازدهی متفاوت توزیع کنید. به عبارت دیگر، شما سعی میکنید سرمایه خود را به طور متوازن در داراییهایی با عملکرد مختلف و ریسکهای متفاوت قرار دهید تا با کنترل و تنظیم بیشتر ریسک، به نسبت بهرهوری بیشتری برای سرمایهگذاری خود داشته باشید.
مثلاً، به جای سرمایهگذاری تمام سرمایه خود در یک سهام، شما میتوانید سرمایه را بین چندین سهام توزیع کنید. همچنین، میتوانید سرمایه خود را در انواع دیگری از داراییها نیز سرمایهگذاری کنید مانند طلا، ارزهای خارجی، املاک و مستغلات و سایر داراییهای مالی. سبد سرمایهگذاری متنوع به شما امکان میدهد که از فرصتها و ریسکهای مختلف پیشبینی کرده و سود بیشتری را از سرمایهگذاری خود کسب کنید.
این روش به شما امکان میدهد که پتانسیل رشد و عملکرد بالا را در صنایع و داراییها متفاوتی تجربه کنید و همچنین ریسک خود را به طور کلی کاهش دهید. در کل، متنوع سازی سرمایهگذاری به عنوان یک راهکار استراتژیک در سرمایهگذاری، به شما امکان میدهد ریسک سرمایهگذاری را کمتر کنید، بهرهوری را بیشتر و محافظهکاری بیشتری برای سرمایهگذاری خود داشته باشید.
مزایای داشتن سبد سرمایهگذاری متنوع
سبد سرمایهگذاری متنوع داشتن برای سرمایهگذاران بسیار مهم است. این موضوع به دلایل گوناگونی قابل توجیه است. در ادامه چند دلیل مهم برای داشتن سبد سرمایهگذاری متنوع را بررسی میکنیم.
کاهش ریسک
سبد سرمایهگذاری متنوع کاهش ریسک سرمایهگذاری را به ارمغان میآورد. با توزیع سرمایه خود در داراییها و منابع مختلف، شما در صورتی که در یکی از داراییها یا منابع سرمایهگذاری شما عملکرد ضعیفی داشته باشد، بازدهی منفی را تأمین کنید. این به معنای کاهش خطر عدم موفقیت کلیه سرمایهگذاری خود است و شما را در مقابل افت و خروجی های ناگهانی بازارها محافظت میکند.
به جای قراردادن تمام سرمایه در یک دارایی یا یک صنعت خاص، شما سرمایهگذاری خود را در داراییهای مختلف تعدیل میکنید. این اقدام باعث میشود تا اگر یک دارایی یا صنعت خاص دچار مشکل شود و بازدهی نامطلوبی داشته باشد، تمام سرمایه شما در خطر قرار نگیرد.
با توزیع ریسک سرمایهگذاری، احتمال کاهش کلی سرمایه ناشی از عملکرد ضعیف یک دارایی و یا صنعت واحد از بین میرود. سبد سرمایهگذاری متنوع کاهش ریسک سرمایهگذاری را به ارمغان میآورد. با توزیع سرمایه خود در داراییها و منابع مختلف، شما در صورتی که در یکی از داراییها یا منابع سرمایهگذاری شما عملکرد ضعیفی داشته باشد، بازدهی منفی را تأمین کنید.
این به معنای کاهش خطر عدم موفقیت کلیه سرمایهگذاری خود است و شما را در مقابل افت و خروجیهای ناگهانی بازارها محافظت میکند.
بهرهوری بیشتر از فرصتها
سبد سرمایهگذاری متنوع به شما این امکان را میدهد که از فرصتهای سرمایهگذاری در بازارها و صنایع مختلف بهرهبرداری نمایید. با تنوع بخشیدن به سبد سرمایهگذاری، میتوانید از رشد و نمو در صنایع مختلف و استفاده از عملکردهای برتر در بازارهای مختلف بهرهبرداری کنید. این به شما این امکان را میدهد که بهرهوری بیشتری از سرمایهگذاریهای خود داشته باشید.
با داشتن سبد سرمایهگذاری متنوع شما امکان دسترسی به صنایع و بازارهای مختلف را دارید. این به شما اجازه میدهد که از فرصتهای سرمایهگذاری در صنایع رو به رشد و بازارهای جدید استفاده کنید. برای مثال، ممکن است یک صنعت خاص در حال رشد و نمو باشد، در حالی که صنعت دیگری در حال رکود باشد. با داشتن تنوع، شما میتوانید سرمایهگذاری خود را در صنایع رو به رشد تعدیل کنید و بهرهوری بیشتری از فرصتهای موجود داشته باشید.
پوشش در برابر نوسانات بازار
بازارهای مالی پراز نوسانات و تغییرات قیمت هستند. با داشتن سبد سرمایهگذاری متنوع، شما در برابر این نوسانات بهتر مقاومت میکنید. زمانی که یک دارایی معیوب عملکرد میکند و نتیجه آن کاهش قیمت است، داراییهای دیگر در سبد شما احتمالاً عملکرد بهتری خواهند داشت و این میزان کاهش را تعادل میدهند. در نتیجه، داشتن سبد سرمایهگذاری متنوع منجر به رقابت تعادلی با نوسانات بازار و تشدید اثرات منفی نوسانات بر سرمایه شما میشود.
استفاده از عملکردهای برتر
با تنوع سرمایهگذاری، شما امکان استفاده از عملکردهای برتر را دارید. هر صنعت و دارایی در یک زمان خاص ممکن است بهترین نتیجه را داشته باشند. با داشتن سبد سرمایهگذاری متنوع، شما میتوانید از عملکردهای برتر در داراییهای مختلف بهرهبرداری کنید.
هر زمان که صنعت یا دارایی خاصی به صورت قابل توجهی رشد و عملکرد برتری داشته باشد، شما قادر خواهید بود سرمایهگذاری خود را در این دارایی یا صنعت افزایش دهید. با استفاده از عملکردهای برتر، شما میتوانید بهرهوری و منفعت بیشتری از سرمایهگذاریهای خود ببرید.
برای مثال، اگر همزمان سهام در بورس به خوبی عمل کنند، شما میتوانید سهامهایی را که بازدهی بالاتری داشتهاند انتخاب کنید و از عملکردهای برتر آنها بهره ببرید.
منبع درآمد و سود بیشتر
با داشتن سبد سرمایهگذاری متنوع، شما به ازای هر کلاس دارایی موجود در سبد، از یک منبع درآمد جداگانه بهرهبرداری کنید. به عنوان مثال، سود سهامی که در حالت عادی دریافت میکنید، میتواند یک منبع درآمد باشد. اما فرض کنید که در سبد سرمایهگذاری شما علاوه بر سهام، صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت نیز وجود داشته باشد. در این صورت، همچنان از سود سهام کسب میکنید اما از پرداختی منظم و ثابت صندوق هم به عنوان یک منبع درآمد جدید برخوردار هستید.
داشتن تنوع منبع درآمد به شما امکان میدهد تا نه تنها بروز ریسک در یک منبع درآمد، بلکه همچنین در صورت ضرر آن را جبران کنید و از منابع متنوع بهرهبرداری کنید. سبد سرمایهگذاری متنوع به شما امکان میدهد که منابع درآمد و سود بیشتری را تولید کنید.
با داشتن سرمایه در داراییهای مختلف، شما در صورت عملکرد برتر یک یا چند دارایی به سود و منفعت بیشتری دست خواهید یافت. این منابع درآمد، میتوانند از طریق درآمدهای سود سهام، بهره سپردهها، زمینها و داراییهای دیگر حاصل شوند.
5 راه برای تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاری
تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاری، به وجود آوردن تنوع در داراییها و سرمایهگذاریهای خود اشاره دارد. این روش به شما اجازه میدهد تا سرمایهگذاری خود را در بخشها، صنایع، کشورها، داراییها و شرکتهای مختلف پخش کنید.
با داشتن سبد سرمایهگذاری متنوع، شما از نوسانات قیمت در یک تنها دارایی یا صنعت جلوگیری میکنید، زیرا با سرمایهگذاری در داراییهای مختلف، احتمال بالاتری برای داشتن عملکرد متفاوت در قیمتها و سوددهی ها وجود دارد.
در ادامه به تشریح چند روش تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاری میپردازیم.
توزیع سرمایه
پخش سرمایه capital allocation به معنای توزیع سرمایه و سرمایهگذاری در موقعیتها و فرصتهای مختلف است. این روش به شما امکان میدهد تا سرمایه خود را در بخشها، صنایع، کشورها، داراییها و شرکتهای مختلف، متناسب با ریسک و بازدهی آنها، پخش کنید. هدف اصلی از پخش سرمایه، کاهش ریسک سرمایهگذاری و بالا بردن بازده سرمایهگذاری است.
با پخش سرمایه، شما خطر تمام سرمایهگذاری در یک منبع خاص را کاهش میدهید و با سرمایهگذاری در منابع مختلف، از همه فرصتها استفاده میکنید. به عنوان مثال، به جای سرمایهگذاری تمام سرمایه خود در یک سهام یا صنعت خاص، شما میتوانید سرمایه خود را در چندین سهام یا صنعت مختلف پخش کنید. این کار به شما اجازه میدهد تا ریسک سرمایهگذاری را کاهش داده و از امکانات رشد و بازدهی بیشتر در بخشهای مختلف بهرهبرداری کنید.
در طرح یک استراتژی پخش سرمایه، باید به عوامل مختلفی توجه کنید مانند منطقه جغرافیایی، استراتژی سرمایهگذاری، تحلیل بازار، عوامل ریسک و همچنین نیاز و تمایلات شخصی خود. این استراتژی سرمایهگذاری باید با کمک مشاوره از متخصصان مالی و سرمایهگذاری انجام شود تا در نتیجه بهرهوری بالاتر و کاهش ریسک بیشتری داشته باشید.
بررسی کلاسهای دارایی مختلف
تلاش کنید که داراییهای مختلف را در سبد سرمایهگذاریتان در نظر بگیرید. این شامل سهام، صندوقهای سرمایهگذاری، اوراق قرضه، ارزها، سهام خارجی، طلا و سایر کلاسهای دارایی میتواند باشد. داشتن داراییهای مختلف، به شما این امکان را میدهد تا در اتفاقات مختلف بازار سرمایه و شرایط اقتصادی تنوع خاصی داشته باشید. در ادامه به نمونههایی از کلاسهای دارایی مختلف اشاره میکنیم.
استفاده از صندوقهای شاخص و درآمد ثابت
استفاده از صندوقهای شاخص و درآمد ثابت یکی از راههای موثر برای تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاری است. با سرمایهگذاری در یک صندوق شاخص، شما به طور خودکار در سهم همه یا بخشی از شرکتها موجود در شاخص مربوطه سرمایهگذاری میکنید. این به شما امکان میدهد تا سرمایه خود را بین شرکتها و صنایع مختلف تنوع بخشید و از رشد بازار به طور کلی بهرهبرداری کنید.
صندوقهای درآمد ثابت، صندوقهایی هستند که در اوراق بدهی سرمایهگذاری میکنند که به طور ثابت درآمد توزیع میکنند. این صندوقها معمولاً در وامهای بانکی، اوراق قرضه دولتی، اوراق بدهی شرکتی و سایر ابزارهای مشابه سرمایهگذاری میکنند. با سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت، شما بهرهوری آمیز به خاطر درآمد ثابتی که از طریق بهرهها و سودهای توزیع شده ارائه میشود، بهرهبرداری میکنید.
استفاده از صندوقهای شاخص به شما این امکان را میدهد که در بازارهای مختلف و صنایع متعدد سرمایهگذاری کنید. این روش به شما اجازه میدهد تا از رشد و بهرهوری صندوقها در طول زمان بهرهمند شوید. همچنین، صندوقهای درآمد ثابت به شما این امکان را میدهند که بر اساس نیاز خود به درآمد ثابت، سرمایهگذاری کنید و از سود و بهرهوری استثنایی این ابزارها بهرهبرداری کنید.
مهم است به موارد کیفیت صندوق، ریسکهای مرتبط و عواملی مانند هزینهها و عملکرد صندوقها توجه داشته باشید. همچنین، توصیه میشود که قبل از سرمایهگذاری در هر صندوق، مشاوره از متخصصان مالی بگیرید تا بهترین تصمیم را بگیرید.
سرمایهگذاری در ارزها
یکی دیگر از راههای تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاری، سرمایهگذاری در ارزها است. با خرید و فروش ارزهای خارجی مانند دلار آمریکا، یورو، شما میتوانید تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاریتان ایجاد کنید. با این روش، خرید و فروش ارزها میتواند به شما کمک کند از نوسانات بازار سرمایه سود ببرید.
سرمایهگذاری در ارزها Currency Investment یکی از راههای مؤثر برای تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاری است. سرمایهگذاری در ارزها به شما امکان میدهد تا در بازار ارزهای جهانی سرمایهگذاری کنید و از نوسانات قیمت ارزها سود به دست آورید.
ارزها بسیار پویا هستند و تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله سیاستهای مالی و پولی کشورها، عوامل اقتصادی و سیاسی بینالمللی و حوادث جهانی قرار میگیرند. با سرمایهگذاری در ارزها، شما میتوانید از این نوسانات قیمت بهرهبرداری کنید و به عنوان مثال در زمانی که قیمت یک ارز نسبت به دیگر ارزها افزایش مییابد، سود کسب کنید.
مهم است به این نکته توجه کنید که سرمایهگذاری در بازار ارزها با ریسکهای خاص خود همراه است. نوسانپذیری بالای بازار ارزها میتواند در نتیجهگیری شما تأثیر بگذارد و باعث به دست آوردن سود یا زیان شود. لذا، قبل از سرمایهگذاری در ارزها، باید با دقت و توجه به شرایط و عوامل بازار، مطمئن شوید که مناسبترین استراتژی را انتخاب میکنید.
تعیین استراتژی خروج
مطالعه و تحلیل روند بازار و عوامل تأثیرگذار بر قیمت سهام به شما کمک خواهد کرد تا بفهمید که آیا شرایط بازار در حال تغییر است یا خیر. بررسی اخبار مربوطه، عملکرد شرکتها، تحولات اقتصادی و سیاسی و مؤشرهای بازار میتواند به شما کمک کند تا اطلاعات دقیقی درباره وضعیت سهامی در سبد سرمایهگذاریتان کسب کنید.
با بررسی اطلاعات بهدست آمده و تحلیل بازار، میتوانید استراتژی خروج مناسب برای هر سهم در سبد سرمایهگذاریتان را تعیین کنید. ممکن است تصمیم بگیرید که سهام خاصی را به محض دسترسی به سود مطلوب به فروش برسانید یا در صورت نزول قیمت سهام تا حد مشخصی، سهام را به فروش برسانید.
بعضی از سرویسهای سرمایهگذاری آنلاین اجازه میدهند تا محدودیتهای خروج را برای هر سهم در سبد سرمایهگذاری تنظیم کنید. برای مثال، میتوانید مزیت خروج خود را بر حسب سودی که میخواهید از سهام بهدست آورید یا بر اساس نسبتی مانند درصد تغییر قیمت سهم تنظیم کنید. با تنظیم پارامترهای مناسب، میتوانید خروج خود را بهصورت خودکار فعال کنید و از دست دادن فرصتهای سرمایهگذاری را کاهش دهید.
پرسش و پاسخهای متداول
هدف از متنوع سازی سرمایهگذاری چیست؟
با متنوع سازی سرمایهگذاری، میتوانید سرمایه خود را در داراییها با ریسک و بازدهی متفاوت توزیع کنید.
مزایای داشتن سبد سرمایهگذاری متنوع چیست؟
5 راه برای تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاری کدام است؟
از راههای تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاری میتوان به توزیع سرمایه، بررسی کلاسهای دارایی مختلف، استفاده از صندوقهای شاخص و درآمد ثابت، سرمایهگذاری در ارزها و تعیین استراتژی خروج نام برد.